Tarikh Bayaran Bonus Raya Penjawat Awam 2018

bonus raya 2018

Ramai penjawat awam masih tertanya-tanya tentang bayaran khas Aidilfitri. Ada yang masih keliru bila agaknya tarikh pembayaran bonus raya penjawat awam walaupun pada pembentangan Bajet 2018 yang lepas telah diputuskan pemberian bonus RM500 akan dikreditkan pada 7 Jun nanti. Sebelum ini pada awal Januari lepas, penjawat awam telah pun menerima insentif bonus RM1,000 manakala pesara … Read more

Bank Paling Bagus Untuk Mohon Pinjaman Perumahan 2018

Anda dalam perancangan untuk beli rumah tahun ini? Berikut kami kongsikan antara bank paling bagus untuk anda mohon pinjaman perumahan 2018. Jika dibandingkan loan rumah vs loan kereta, permohonan loan rumah lagi susah lulus. Banyak prosedur perlu dilalui. Rekod CCRIS pun kena dalam keadaan yang baik. Walaupun penyata gaji 6 bulan anda banyak, namun jika … Read more

Jadual Gaji 2018: Tarikh Pembayaran Gaji Bulanan Penjawat Awam

jadual gaji 2018

Berikut adalah jadual gaji 2018 dan juga tarikh pembayaran gaji bulanan bagi penjawat awam seluruh Malaysia. Untuk makluman, jadual ini adalah jadual rasmi dari Jabatan Akauntan Negara. Bagi anda yang ingin mencetak slip gaji, sila login ke sistem ePenyata Gaji JANM. Jadual Gaji 2018 & Tarikh Pembayaran Bulanan Kepada semua penjawat awam dan pesara Kerajaan, … Read more

Manual Pendaftaran eVENDOR JANM Untuk Pembekal Kerajaan

evendor janm

Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM) baru melancarkan sistem eVENDOR bagi memudahkan pembekal berurusan dengan kerajaan.

Sistem eVENDOR ialah sistem pendaftaran untuk pembekal dan individu yang berurusan dengan Kerajaan.

Pengguna sistem ini terdiri daripada:

  • Pembekal bagi skop bidang kerja/perunding yang berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan tidak tidak termasuk dalam skop yang berdaftar dengan ePerolehan dan eBantuan. Pembekal kategori ini boleh membuat pendaftaran secara online di eVENDOR.
  • Pembekal bukan SSM seperti yang berdaftar dengan ROS (pertubuhan), JAKIM (masjid), SKM (koperasi), ROB (bagi Sabah/Sawarak) dan lain-lain. Pembekal kategori ini perlu membuat pendaftaran secara offline di Pejabat Perakaunan dengan mengisi Borang Pendaftaran eVENDOR dan mengemukakan bersama dokumen sokongan seperti dinyatakan dalam borang tersebut.
  • Penerima individu iaitu Payee Non Supplier (PANS) yang tidak terlibat dengan transaksi Arahan Pembayaran Pendapatan Bercukai dan tidak didaftarkan di dalam Vendor Master Data 1GFMAS. Penerima kategori ini perlu membuat pendaftaran secara offline di Pejabat Perakaunan dengan mengisi Borang Pendaftaran eVENDOR dan mengemukakan bersama dokumen sokongan seperti dinyatakan dalam borang tersebut.

Read moreManual Pendaftaran eVENDOR JANM Untuk Pembekal Kerajaan

Prosedur ePenyata Gaji Dan eLaporan JANM

epenyata gaji

Perhatian! Berikut adalah prosedur ePenyata Gaji dan eLaporan yang disiarkan di portal rasmi JANM bertarikh 23 Februari 2016.

Prosedur ini hendaklah dibaca bersama Surat Pekeliling Akauntan Negara Malaysia (SPANM) Bilangan 16 Tahun 2014 Pengurusan Pembayaran Emolumen Pegawai Awam Persekutuan.

Tujuan hebahan prosedur ini adalah untuk:

  1. Memaklumkan panduan menggunakan Sistem ePenyata Gaji dan eLaporan (eSPGL)
  2. Menerangkan peranan Pusat Tanggungjawab (PTJ) untuk mencetak atau memuat turun Laporan Bulanan Pejabat Perakaunan dari Sistem ePenyata Gaji dan eLaporan (eSPGL) di Portal Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM)
  3. Menerangkan tempoh penyimpanan maklumat di Sistem ePenyata Gaji dan eLaporan (eSPGL)
  4. Menjelaskan kerahsiaan maklumat di Sistem ePenyata Gaji dan eLaporan (eSPGL)

Read moreProsedur ePenyata Gaji Dan eLaporan JANM